Діти зчитують не тільки наші лекції, а й наші паузи, зітхання, жарти, погляди та звички. Вони збирають із цього свою картинку світу й себе. Ось 6 речей, які передаються «по замовчуванню», навіть якщо ви жодного разу про це не говорили вголос.
1. Як ви ставитеся одне до одного в родині
Тон розмови, закочені очі, пасивна агресія, іронія про партнера чи родичів — усе це помічається швидше, ніж «ми вас любимо». Якщо вдома звучать повага і підтримка, дитина засвоює, що близькі — це безпечно. Якщо ні — росте в атмосфері напруги, де недовіра здається нормою стосунків.
2. Як ви говорите про своє тіло
Фрази «я жирна», «у мене жахливий ніс», «мені соромно в купальнику» злітають легко, але в голові дитини осідають жорстко. Вона вчиться оцінювати себе так само. Спокійне ставлення до власної зовнішності, фокус на здоров’ї та силі замість хейту до себе — це той фон, який варто показувати.
3. Які цінності видно з ваших вчинків
«Будь чесним», але «збреши про вік, щоб узяти дешевший квиток». «Головне — команда», але перше запитання після матчу: «Ви виграли чи ні?» Діти швидко помічають розрив між словами й діями. Реальні цінності для них — не те, що написано в сімейному маніфесті, а те, що ви робите щодня.
4. Як ви обходитеся зі своїми помилками
Постійне «я ідіот», самобичування за дрібні фейли, перфекціонізм без права на помилку — діти це копіюють. Якщо дорослий може сказати «так, я помилився», вибачитися, переробити й іти далі, дитина вчиться не ламатися від кожної двійки чи конфлікту, а шукати вихід.
5. Що ви транслюєте про їжу
Жорсткі поділи на «погану» і «правильну» їжу, постійне почуття провини за шматок піци, дієти як стиль життя — усе це формує дивні стосунки з їжею. Спокійний баланс, без драми навколо тарілки, вчить дитину слухати голод, ситість і піклуватися про тіло, а не воювати з ним.
6. Як ви говорите про дитину з іншими
Саркастичні історії про «нашу істерику в лікарні», жарти, які принижують, обговорення недоліків при ньому — навіть якщо здається, що він не розуміє. Дитина чує головне: «зі мною щось не так». Коли фокус на прогресі, зусиллях і рішеннях, а не на «токсичних» ярликах, самоповага росте замість стиду.
Ми не можемо бути ідеальними, але можемо бути трохи уважнішими до сигналів, які посилаємо поруч із дітьми щодня. Яку установку ви самі колись підхопили від батьків і не хочете передавати далі? Напишіть у коментарях.